Hogeschool VIVES HIVB & Agro-Biotechnologie Roeselare

Opdrachtgever
VIVES agro-biotechnologie
Locatie
Roeselare
Jaartal
2011

Eerste indruk:
- Zowel de gangen, lokalen, sanitaire ruimte, broodjesruimte als sociale ontmoetingsplaats in de kelder zijn verouderd, somber en saai. Deze ruimtes hebben weinig sfeer, ogen niet sexy en creëren een “pffff-gevoel”. Het gebrek aan leuke sociale ontmoetingsplaatsen spreekt voor zich, waardoor er doorgaans minder studenten hier hun vrije tijd doorbrengen.
- Geen weerspiegeling van de interessante opleidingen die er gegeven worden.
- Gebrek aan conceptueel verhaal.

Aanpak:
- Gebruik maken van “het eigen levendige karakter van de opleidingen” en deze “zich laten vertalen” in de vormgeving en in het gebruik van materialen.
- De broodjesruimte en sociale ontmoetingsplaats in de kelder op een hoger niveau tillen; tot draaischijf en kloppend hart van het geheel brengen.
- De aansluitende sanitaire ruimte een hedendaags, fris karakter geven.
- Door de bestaande trap in de gang net voor de ingang van het restaurant weg te nemen en op een andere (niet storende) locatie in te planten, ontstaat een grote openheid die reeds voelbaar is van in de inkom. Het restaurant krijgt er een vlottere toegankelijkheid door, en door de trap met bijhorende wand weg te nemen, krijgt men een openheid (vide) naar sociale ruimte en sanitaire blokken met kleedkamers die zich in de kelderverdieping bevinden. Er zijn doorzichten gecreëerd die het “kelder”gevoel wegnemen, en elke ruimte aangenaam maken voor gebruik.
- Op die manier wordt de school een aantrekkelijke, hedendaagse plek waar studenten graag vertoeven, waar naast de interessante opleidingen ook plaats is voor sociaal contact; waar kan gewerkt worden “in team” en “intiem”

Vormgeving:
- Restaurant en broodjesruimte : “kloppend hart”
* nieuwe toegang voor restaurant, waardoor geen opstoppingen meer in de gang.
* Functie van restaurant visueel aantrekkelijk maken vanuit de gang dmv een maxi-print.
* Broodjesruimte visueel afbakenen, niettegenstaande volledige openheid, dmv verlichting, eenduidige positie drankautomaten en invulling meubilair.
- Gangen : als overgang tussen “kloppend hart” (restaurant) en “stil gebeuren” (les)
* print op wand klaslokalen als afscherming drukke deel / leslokalen
* print is aangenaam om langs te wandelen
* print verschillend per gang => referentiepunten en zonder woorden aanduidend welke opleidingen in deze gang terug te vinden zijn.
agro-biotechnologie : grazende koeien op groene weides
verpleegkunde : cardiogram lijn
- De sociale ontmoetingsplaats in de kelder + sanitaire blok : afbraak oude plafonds, nieuwe gietvloeren, trendy kleuren, sexy verlichting, openheid. Nieuwe indeling sanitaire ruimtes en kleedkamers.

Conclusie :
De studenten kunnen zich heel erg vinden in de gerenoveerde situatie:
- wandelen naar leslokaal doorheen de lange gangen wordt een aangenaam gebeuren. De prints brengen hen duidelijkheid welke lessen waar gegeven worden, en de gangen lijken op deze manier minder lang en verre van saai.
- Eten in de broodjesruimte brengt hen tot een sfeer van hedendaags eet-café, met hippe kleuren, verlichtingsarmaturen, en tof meubilair. Een broodje nuttigen of een partijtje kaarten… steeds met een lach op het gezicht.
- De sociale ontmoetingsplaats in de kelder, nu opengewerkt naar de gang van het restaurant toe door afbraak trap en bijhorende wand, krijgt sedert de renovatiewerken dagelijks een grote bezetting aan studenten, die tussen alle studietijd door even chillen in de tv-corner (grote ronde zitbank achter gordijn), elkaar uitdagen tot een duel op de voetbaltafel, of genietend van een boek plaats nemen op één van de zitbollen of gewoonweg gezellig bijpraten aan een bistro-tafel.
- Het lounge-gevoel waarvan ze genieten tijdens de vrije momenten maakt hen extra attent tijdens de lessen.

a3 ontwerpburo
a3ontwerpburo
info@a3ontwerpburo.be
Adres
Jules Baertstraat 3, 8510 Bellegem
Telefoon
0032 56 / 25 82 21